lauantai 4. heinäkuuta 2009

Enkelit ja demonit (Angels and Demons)

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus, CERN, on onnistunut LHC-kokeissaan vangitsemaan pieniä määriä antimateriaa. Antimateria on tieteellinen läpimurto jonka toivotaan tarjoavan vastauksia siihen miten maailma sai alkunsa sekä ratkaisu kasvavaan energiantarpeeseen. Kesken LHC-kokeen nuori ja kaunis fyysikko Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) löytää kollegansa murhattuna sekä huomaa että yksi antimaterianäytteistä on kateissa.

Samaan aikaan professori Robert Langdon (Tom Hanks) saa avunpyynnön varsin erikoiselta taholta: Vatikaanin poliisilta. Vatikaani vierastaa Langdonia, mutta tarvitsee tämän apua tutkimuksessa. Syynä Langdonin kutsumiseen paikalle on salaseura Illuminatin yllättävä esiinnousu uuden Paavin valinnan alla; Illuminati on kaapannut neljä kardinaalia, joista jokaista pidetään vahvana ehdokkaana uudeksi Paaviksi. Illuminati uhkaa tappaa jokaisen kardinaalin julkisesti sekä räjäyttää Vatikaanin keskiyöllä käyttäen varastamaansa antimateriaa.

Vettan ja Langdonin on löydettävä kardinaalien ja antimaterian kätköpaikka ennen kohtalokasta räjähdystä.

Ron Howardin ohjaama Enkelit ja Demonit on jatko-osa menestyselokuva Da Vinci-koodille, toisin kuin kirjojen osalta joissa Enkelit ja Demonit ilmestyi ensin. Enkelit ja Demonit-kirjan myynti lähti räjähdysmäiseen kasvuun Da Vinci-koodin suosion myötä, tämä (yhdessä Da Vinci-koodi elokuvan suosion) onkin suurin syy elokuvan tekemisille. Elokuvan tekijäjoukko on varsin vakuuttava, mikä takaa mainion teknisen toteutuksen. Mikä jääkin ikävä kyllä elokuvan lähes ainoaksi hyväksi puoleksi.

Koko elokuvan ajan häiritsee päähenkilö Langdonin yli-inhimillinen nokkeluus; mies ratkaisee jokaisen "arvoituksen" alle minuutissa. Elokuvan aikana ei pysähdytä oikeastaan yhdenkään ongelman tai pulman pariin miettimään, kaikki ratkaistaan lähes heti ja jatketaan eteenpäin, yrittäen pitää vauhti yllä. Vähemmän yllättäen, lähestulkoon jokainen elokuvan sivuhahmoista on varsin avuton, tarjoten varsin vähän apua päähenkilöille.

Harvoja hyviä puolia elokuvassa on Ewan McGregorin sekä pienen sivuosaroolin tekevän Thure Lindhardtin tekemät roolityöt sekä varsin erinomainen soundtrack.

Enkelit ja Demonit on teknisesti laadukas mutta varsin hengetön tuotos joka kärsii suuresti käsikirjoitukseen tehdyistä muutoksista, sillä se eroaa kirjasta varsin monelta kohtaa ja paikoin varsin suuresti. Henkilökohtaisesti ihmettelen miten Ron Howardin tapainen ohjaaja on jättänyt käyttämättä kaiken sen potentiaalin mitä käytössään olleissa näyttelijöissä on. Ongelmanratkaisuun, jännityslementteihin ja henkilöhahmoihin keskittymisen sijaan elokuvasta on yritetty tehdä turboahdettu toimintapätkä, mutta tässäkin yrityksessä on epäonnistuttu, lopputulos on puolivillainen paketti josta puuttuu sielu ja sydän.

Arvosana: 2/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti