sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

The Usual Suspects

Queensissa tapahtuneen aserekan ryöstön johdosta otetaan kiinni viisi miestä, joista jokainen on poliisille entuudestaan erittäin tuttu. Sen lisäksi että jokainen miehistä on oman alansa ammattilainen, heitä yhdistää myös toinen asia: jokainen heistä näyttää olevan syytön kyseiseen ryöstöön.

Kuusi viikkoa myöhemmin San Pedron satamasta löydetään laiva jossa on lähes sata miljoonaa dollaria huumerahaa. Sekä 27 kuollutta. Verilöylyn jäljiltä löydetään kaksi eloonjäänyttä: unkarilainen merimies sekä Verbal Kint (Kevin Spacey). Yksi niistä viidestä miehestä jotka seisoivat tunnistusrivissä asekuljetuksen ryöstön takia.

Kint on saanut varsin yllättäen täydellisen koskemattomuuden koskien verilöylyä. Tästä huolimatta tullin erikoisagentti Dave Kujan (Chazz Palminteri) tahtoo kuulla mitä laivalla tapahtui tarkalleen. Pian Kint aloittaa tarinansa joka valottaa sitä miten kuusi viikkoa sitten samassa tunnistusrivissä olleet miehet päättivät näpäyttää NYPD:n korruptoituneita poliiseja, kuinka he päätyivät San Pedron satamaan ja miten tähän kaikkeen liittyy jokaisen pelkäämä, myyttinen Keyser Söze.

McManus came to us with the job, Fenster got the vans, Hockney supplied the hardware, I came through with how to do it so no one got killed, but Keaton... Keaton put on the finishing touch. A little 'fuck you' from the five of us to the NYPD.


Bryan Singerin ohjaaman The Usual Suspectsin (Epäillyt), 90-luvun ovelimman trillerin, takaa löytyy joukko kovia nimiä, mm. käsikirjoittaja Christopher McQuarrie sekä kuvaaja Newton Thomas Siegel. Miehet tuovatkin ruudulle äärimmäisen taidokkaan, monikerroksisen mutta lopulta varsin yksinkertaiseen koukkuun pohjaavan rikollistarinan miehistä jotka ovat alamaailman ammattilaisia. Jokaisella miehellä on varsin selkeä rooli joukossa, sekä itse tarinassa.

Elokuvan vahvin puoli on sen tarinankerronta, joka on tyylikästä, uskottavaa ja etenee varsin jouhevasti vailla sen suurempia tyylikeinoja. Pohjimmiltaan The Usual Suspects on kertomus viidestä rikollisesta jotka ajautuivat kuin sattuman kautta yhteen ja joista jokainen etsii sitä keikkaa joiden tuoman rahojen turvin voisi jättää rikollisen elämän taakseen.

Elokuva etenee varsin verkkaisesti vuorotellen aktiivisesti nykyhetken ja menneisyyden välillä, mutta siirtymät ovat selkeitä ja tarina pysyy eheänä. Mielenkiintoinen ja toimiva idea on se että koko elokuvan ajan Verbal Kint toimii juonen kuljettajana ja kertojaäänenä, ohjaten hienosti tarinaa jota seuraavat katsojan lisäksi elokuvan muut "nykyhetkessä elävät" hahmot.

The Usual Suspects on yksinkertaista mutta monitasoista tarinankerrontaa joka ainoastaan muutamassa pienessä kohtauksessa uhkaa kaatua omaan näppäryyteensä. Näyttelijätyön osalta ei löydy heikkoa lenkkiä, jokainen elokuvan hahmoista on vahvasti läsnä ja täyttää oman paikkansa mainiosti, mieleenpainuvimmat roolit tekevät Kevin Spacey sekä Dean Keatonia näyttelevä Gabriel Byrne. Juonenkäänteet ovat aidosti yllättäviä, vaikka niistä muutaman saattaakin arvata ennakkoon, on niitä käytetty sen verran tehokkaasti ja kekseliäästi että elokuva onnistuu varmasti yllättämään meistä jokaisen.

Lyhykäisesti: The Usual Suspects on yksi kaikkien aikojen parhaista plottwist-elokuvista, lähes täydellinen tyylinäyte siitä kuinka katsojaa viedään kuin pässiä narussa. Uudemmista elokuvista lähelle sen tasoa pääsee vain M. Night Shyamalanin The Sixth Sense.

5/5

2 kommenttia:

  1. Joo, huippupätkä. Ei nyt ehkä kuitenkaan ihan viiden tähden leffa, mutta ainakin neljän. Tää on just näitä leffoja, jotka kestävät sen toisenkin katsomiskerran ja silloin osaa kiinnittää huomiota niihin vihjeisiin ja muihin. :)

    VastaaPoista
  2. Neljän ja puolen & viiden tähden välillä itsekin arvoin pitkään, mutta viisi päätyi arvosteluun. Jos olisi 1-10 arvosteluasteikko niin varmasti olisi 9,5. Mutta tosiaan, elokuvan huonot puolet ovat varsin minimaalisia verrattuna sen erinomaisiin hyviin puoliin, siitä syystä viisi tähteä :)

    Ja totta, toinen katselukerta on äärimmäisen nautittava sekä hämmästyttävä.

    VastaaPoista