sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Bullitt

Frank Bullitt (Steve McQueen) on kovapintainen veteraanipoliisi joka kollegoineen saa tehtävän: Miesten tulee suojella mafiaoikeudenkäynnin avaintodistajaa, Johnny Rossia (Felice Orlandi), viikonlopun yli. Tehtävä on rutiiniluontoinen keikka jonka ei pitäisi tuottaa ongelmia kokeneille poliiseille. Suojeltava tulee todistamaan oikeudenkäynnissä joka on äärimmäisen tärkeä senaattori Walter Chalmersille (Robert Vaughn).

Poliisit majoittuvat yhdessä todistajan kanssa hotelliin, jokainen vartioi todistajaa vuorollaan. Bullittin kollegan ollessa vartiovuorossa vastaanotosta ilmoitetaan että heille on vierailija, senaattori Chalmers. Todellisuudessa vierailun tekevät palkkatappajat jotka onnistuvat tappamaan Rossin ja haavoittamaan tätä suojellutta Stantonia (Carl Reindel).

Bullittille selviää että Ross teki heti hotelliin saavuttuaan lukuisia puhelinsoittoja ja kiinnostuu kyseisten soittojen tarkoituksesta. Pian hän huomaa että asia ei ole sitä miltä se näyttää ja on pian mukana takaa-ajossa läpi San Franciscon katujen ja alamaailman.


Bullitt on elokuvana yksi lajinsa kulmakivistä. Se loi pohjan elokuville joissa päähenkilö on kylmä ja kova antisankarimainen poliisi. Samoin Bullitt yli yksi ensimmäisistä elokuvista jossa esiteltiin vauhdikas autotakaa-ajo, nykypäivänä sitä pidetään jopa niiden isänä, lähinnä siitä syystä että tämä oli ensimmäinen suosittu elokuva joka toi takaa-ajot esille. Takaa-ajokohtaus onkin yksi elokuvamaailman klassikoista:

Bullitt jahtaa Dodge Chargerilla kaahaavia palkka-tappajia ultratyylikkäällä Ford Mustangilla renkaat sauhuten San Franciscon halki. Läpi kaupungin ja maanteiden käyty takaa-ajo innosti monia sen ajan elokuvia matkimaan kohtausta. Samoin se aikaa pienoisen Ford Mustang-kuumeen joka on nähtävissä yhä tänä päivänä ihmisten hankkiessa sekä tehdessään itselleen mahdollisimman täydellistä replikaa "Bullitt-Mustangista".

Bullittin ehdoton vahvuus on sen karski ja macho tyyli, miehet ovat raamikkaita sekä karismaattisia. Iso kiitos koko elokuvan tunnelmasta kuuluu päätähdelle McQueenille. Näyttelijätyö on kautta linjan hyvää, isompia notkahduksia ei pääse tapahtumaan.

Bullitt kuuluu niihin "vanhan hyvän ajan" elokuviin jolloin asiat taidolla ja rakkaudella, tekijöiden kädenjälki ja paneutuminen asiaan näkyy lopputuloksessa.

Ja hieman offtopiccia, aiheeseen liittyen kuitenkin:

Elokuva on varsin vanha, vuonna 1968 valmistunut, siitä syystä se on varmasti näyttelijöineen monelle nykynuorelle varsin tuntematon. Kuten aiemmin sanottua, Bullitt on hahmona mielenkiintoinen. Esimerkiksi aseenkantotyyli on tosielämän etsivältä Dave Toschilta matkittu. Samoin näyttelijä, Steve McQueen on varsin mielenkiintoinen persoona. Tuo aika oli myös monen muun näyttelijän kulta-aikaa. Esimerkiksi Clint Eastwoodilta valmistui kaksi vuotta aiemmin Hyvät, pahat ja rumat, samana vuonna Kotkat kuuntelevat sekä kolme vuotta myöhemmin Dirty Harry. Silti Steve McQueenin "virallinen lempinimi" on "The King of Cool" ja miestä pidettiinkin sen hetken karismaattisampana näyttelijänä.

Ja nyt pieni kysymys: Eikö jokaisen nörttipojan unelma olisi olla karismaattisempi kuin Clint Eastwood sekä harjoitella taistelulajeja Bruce Lee'n kanssa? Minun ainakin on.

Arvosana: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti