sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Valkyrie

Operaatio Valkyrie oli Hitleriä vastustaneen liikkeen viimeinen ja uskaliain operaatio. Kaikki pelattiin yhden kortin varaan ja uskottiin että operaatio onnistutaan viemään läpi, epäonnistuessaan "vastarintaliike" teloitettaisiin.

Elokuvan juoni on monelle varmasti varsin tuttu. Silti Valkyrie onnistuu olemaan aidosti jännittävä elokuva. Elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Christopher McQuarrie ja Nathan Alexander, joista jälkimmäiselle tämä on ensimmäinen käsikirjoitus jonka parissa hän työskentelee. Elokuva on teknisesti laadukas ja tarinankuljetustyyli vaihtelee riippuen ympäristöstä. Hitlerin Sudenpesän ympärillä kamera on verkkaisempi, joskin silti armeijamaisen "tarkka", muttei kiirehdi liikaa; osoitus ohjaajan tarinankertojan kyvyistä on se että eräs elokuvan jännittävimmistä kohtauksista on Stauffenbergin (Tom Cruise) poistuminen Sudenpesästä joka on kuvattu erittäin rauhallisesti, lähes tulkoon vailla toimintaa.

Elokuvan teknisen laadun takaa varsin vankan yhteistyökokemuksen omaava trio: Bryan Singer, Newton Thomas Sigel ja Christopher McQuarrie. Lähinnä X-Men - elokuvien ohjaamiseen keskittynyt Singer on jälleen löytänyt sen oman tyylinsä joka on meille tuttu aiemmin elokuvasta The Usual Suspects, joka on henkilökohtainen suosikkini elokuvista joissa ns viedään katsojaa kuin pässiä narussa.

Suuri kiitos kuuluu myös erittäin rautaiselle näyttelijätiimille. Tom Cruise on kuin ilmetty Stauffenberg, myös ulkonäöltään. Bill Nighy, Kenneth Branagh ja nuori Jamie Parker tekevät hienot roolit. Joskin heitä paremmin onnistuu Terence Stamp sekä Thomas Kretschmann, joista jälkimmäinen on jostakin syystä jämähtänyt esittämään sotilaita, mies on varsin tuttu mm. Joseph Vilsmaierin elokuvasta Stalingrad.

Lyhykäisesti: Valkyrie on erinomainen paluu Bryan Singeriltä & Co:lta ja on jälleen kerran hieman perinteisempää jännityselokuvaa, vaikka siitä huomaakin suuren budjetin elokuvan merkit. Mutta positiivista on se että nykyelokuvia vaivanneet juopuneet kameramiehet, tehosekoittemilla leikattu filmi sekä muutamat muut hienoudet eivät ole tässä elokuvassa läsnä.

Yksi kuluvan vuoden parhaista elokuvista ja yksi parhaista perinteisistä jännityselokuvista pitkään aikaan.

Arvosana: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti