tiistai 30. kesäkuuta 2009

Zodiac

60-luvun loppupuolelta alkaen Kaliforniaa piinaa sarjamurhaaja joka näyttää olevan liian ovela poliiseille. Nimellä Zodiac itseään kutsuva tappaja ei jätä jälkeensä suurta uhrijoukkoa mutta poliisin kyvyttömyys ja kryptiset viestit joita tappaja lähettää sanomalehdille saa aikaan suunnatonta kauhua.

Murhaajan jäljillä ovat etsivät Toschi (Mark Ruffalo) ja Armstrong (Anthony Edwards) sekä San Francisco Chroniclen rikostoimittaja Paul Avery (mainio Robert Downey Jr.). Averyn kollega Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) on nuori pilapiirtäjä joka innokkaasti paneutuu murhaajan lähettämiin salakielisiin viesteihin, saaden osakseen kuitenkin lähinnä säälinsekaista naureskelua, monen mielestä salakieli on "murtamatonta". Graysmithin murrettua yhden viesteistä tulee hänestä Averyn paras ystävä.

Murhien jatkuessa ja tutkimusten venyessä kuukausista vuosiin alkaa murhamysteeri hallitsemaan yhä enemmän sitä tutkivien ihmisten elämää.


Tositapahtumiin perustuva Zodiac on erinomainen elokuva David Fincheriltä, jonka edellisen sarjamurhaaja-aiheisen elokuvan Se7en varmasti moni muistaa. Hyytävä ja visuaalisesti erittäin ahdistava elokuva on yksi parhaista lajissaan. Zodiac on todella erilainen elokuva jossa keskitytään henkilöhahmoihin ja heidän elämäänsä murhatutkimusten ympärillä.

Pikkuhiljaa alkoholisoituva Avery, tutkimuksiin lopulta pakkomielteisimmin suhtautuvat Graysmith ja kyyninen Toschi ovat jokainen hienoja hahmoja. Kerrontatyyli keskittyy hahmoihin yksi kerrallaan, joka antaa eri näkökulmia murhamysteerille ja rytmittää tarinaa hienosti, joskin tiettyjä hahmoja toivoisi näkevän läpi elokuvan enemmän, nyt hahmot jäävät aivan liiaksi taka-alalle silloin kun tarinaa kerrotaan toisen hahmon näkökulmasta.

Murhamysteeri on nykypäivänäkin erittäin suosittu ja tutkittu aihe, johtuen siitä että sitä ei koskaan ratkaistu*. Pitkään valmisteltu elokuva on erittäin tarkka ja laadukas kuvaus aiheesta, se ei sorru mässäilemään väkivallalla vaan kuvaa kokonaisvaltaisemmin koko murhamysteeriä ja erityisesti sen vaikutusta ihmisten elämään.

Offtopiccina voitaneen mainita että elokuvasta löytyy monia hienoja "vitsejä" sekä viitteitä elokuvamaailman legendoihin:

Alussa Avery ja Graysmith tapaavat Toschin ensimmäistä kertaa ja Graysmith tekee havainnon että Toschi kantaa asetta samalla tavalla kuin Steve McQueenin hahmo Bullitt piti asetta saman nimisessä elokuvassa. Avery selventää että asia on toisinpäin; Steve McQueen matki Toschin tyyliä kantaa asetta rakentaessaan Bullitt-hahmoa.

Toinen hauska viittaus elokuvamaailman legendoihin löytyy kohtauksesta jossa Toschi ja muut poliisit käyvät katsomassa elokuvan "Dirty Harry". Dirty Harry-elokuvan tapahtumien esikuvana oli Zodiac-murhaaja ja itse Dirty Harryn esikuvana, aivan, Dave Toschi.

*Mainittakoon että arvostelu on tosiaan hieman vanha, ei "juuri äsken" tehty. Nyt käykin kuumana keskustelu onko Zodiacin mysteeri vihdoin ratkaistu: http://www.obsessedwithfilm.com/zodiac/real-life-zodiac-case-close-to-being-solved.php

Arvosana: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti